Categories

Het is altijd lastig om te weten of je effectief aan het trainen bent. Misschien boek je wel vooruitgang, maar zou je veel meer vooruitgang kunnen boeken. Misschien boek je amper vooruitgang, maar zit er ook gewoon echt niet meer in. Het is in beide gevallen sowieso belangrijk dat je de basics goed in de hand hebt. Welke basics dat zijn, leg ik je hieronder uit.

Specificiteit is koning!
De eerste stap is om rekening te houden met specificiteit. Dat betekent dat je traint wat je wilt verbeteren. Wil je gaan hardlopen, zul je moeten hardlopen. Wil je zwaar kunnen bankdrukken, moet je oefenen met zwaar bankdrukken. En hoewel dit erg logisch klinkt is het in de praktijk nog niet zo makkelijk. Je moet namelijk eerst duidelijk weten wat je wilt verbeteren. En je zult vervolgens je aandacht moeten richten op die verbeterpunten.

Kan krachttraining schadelijk zijn voor jongeren?
Nee, krachttraining is niet schadelijk voor de ontwikkeling van een kind of jongere. Voorwaarde is wel dat het onder de juiste omstandigheden wordt gedaan. Tot een aantal jaren geleden dacht men echter nog dat krachttraining schadelijk is voor jongeren. Het zou namelijk zorgen voor meer blessures en schade aan de groeischijven. Blessurekans bestaat bij elke sport, maar zover wij weten is deze tijdens krachttraining niet groter dan bij andere type sporten. Veel blessures die ontstaan tijdens krachttraining lijken voort te komen uit een slechte techniek of liggen aan een verkeerde verhouding van de belasting en belastbaarheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *